TCM nascholing

De kracht van Yi – versterk de heilzame Qi

De kracht van Yi, versterk de heilzame Qi

In deze tweedaagse nascholing besteden wij aandacht aan de heilzame Qi en zijn oorsprong. Met deze kennis kun je de gezonde Qi stroming goed begeleiden.

De heilzame Qi (Zheng Qi  – 正气 – in TCM) verzorgt en bewaakt ons geestelijke en lichamelijke welzijn.
Zheng Qi verzorgt onze hele Qi kolonie waaronder:

  • Wei Qi (卫气)
  • Ying Qi (营气)
  • Zhong Qi (中气)
  • Zong Qi (宗气) en de
  • Zang-Fu Qi (脏腑之气).

We blijven gezond als er genoeg heilzame Qi aanwezig is in ons. Maar als de onheilzame Qi (Xie Qi, 邪气), het roer van Zheng Qi overneemt, dan krijgen we te maken met ziekten en klachten. ‘Voorkomen is beter dan genezen’ is één van de belangrijkste essenties uit TCM. Daarom is het belangrijk dat deze heilzame Qi de juiste aandacht krijgt.’ Lees verder over Zheng Qi en Hun Yuan Qi.

Cursusinhoud

In deze 2-daagse TCM nascholing besteden wij aandacht aan de heilzame Qi en zijn oorsprong. Je leert hoe je de Yi (意) traint zodat je de Qi-stroming tijdens jouw behandelingen goed kunnen begeleiden.
Wij kijken naar de manifestatie in de Qi ‘kolonie’ op diverse niveaus. Naast theorie beoefenen wij diverse meditaties, Zhineng Qigong en ‘Mentastics movement’.

Tijdens deze cursus

  • Maken we kennis met Hun Yuan Qi, de oorsprong van Zheng Qi.
  • Beoefenen we meditaties om Yi (意) te trainen zodat we Yi bewuster kunnen gebruiken.
  • Doen we oefeningen uit Mentastics movement van Milton Trager, M.D. Deze heeft eenvoudige technieken uitgevonden om soepelheid en de ruimte in het lichaam en de geest te herstellen. Dit is een mooie techniek om de kwaliteit en kracht van Yi (意) te ervaren uit zachtheid.
  • Ervaren we de Qi-flow met Zhineng Qigong oefeningen.
  • Doen we ademhalingsoefeningen om Qi kolonie te zuiveren en te versterken.

Meer informatie en inschrijven

deze cursus wordt weer gegeven in 2020

Meer over Zheng Qi en Hun Yuan Qi

Om onze Zheng Qi te versterken, kunnen wij de Qi toniferen. Het is nog beter om naar de oorsprong van alle Qi te gaan. Deze oorsprong vinden wij in de Hun Yuan Qi (混元气). Hun Yuan Qi is de universele Qi en bevindt zich overal, in het menselijke lichaam en in de natuur. Hun Yuan Qi kan zich ontwikkelen tot alle vormen van Qi en het heeft de natuurlijke wijsheid om de innerlijke Qi harmonie te herstellen. Yi(意) speelt een belangrijke rol bij het integreren van Hun yuan Qi in ons menselijke systeem.

Yi is één van de aspecten van Shen(神) in TCM. De vertaling van Yi in het Nederlands is “intentie”, om een idee, plan, motivatie, schema, enzovoorts te voeden. Waar Yi is, wordt Qi ook naar toe gestuurd. Een gerichte aanwezigheid van Yi maakt het verschil of Hun Yuan Qi in beweging komt en op de juiste plaats terecht komt.

Pin It on Pinterest

Share This